Pământul, un organism viu

Publicat în categoria Natură

870 vizualizari

Încă din cele mai vechi timpuri în diverse filosofii, s-a considerat că Pământul ar fi un organism viu, care reacționează atunci când este atacat din exterior. Fapt care i-a făcut curioși pe oamenii din timpurile noastre, în care avem posibilitatea de a demonstra validarea unei teorii, sau nu, științific. Cercetătorii de la NASA căutând după alte forme de viață pe alte planete au observat că ele funcționează diferit decât Pământul și că pe acestea nu se produc aceleași procese chimice ca pe Terra, după cum a afirmat Jim Lovelock, specialistul în cadrul NASA, însărcinat cu misiunea de a observa celelalte planete din sistemul nostru Solar. Se pare că aceste procese chimice produse pe Terra par a fi produse din interior spre exterior și au capaciatatea de a crea condițiile optime pentru susținerea vieții. Acest fapt este încă un mister, deoarece nu se înțelege sursa acestor manifestări și nici modul lor de operare. Cert este faptul că modul de funcționare al Pământului este anormal față de restul planetelor.

Astfel se pare că ipoteza Gaia a devenit o teorie valabilă și luată în considerare de oamenii de știintă. Aceasta mai este cunoscută și sub denumirea de  teoria Gaia sau pricipiul Gaia și afirmă că pentru menținerea condițiilor de viață pe Pământ, organismele interacționează cu mediul lor de viață, adică interacționează cu împrejurimile lor anorganice și invers, astfel se creează un circuit prin care sunt interconectate. Cu alte cuvinte existanța viețuitoarelor pe Pământ este legată de buna lui funcționalitate, dar și buna lui funcționalitate este legată de modul în care acestea trăiesc. Biosfera și evoluția formalor de viață sunt profund responsabile pentru fiecare schimbare prin care trece Terra care implică și schimbarea condițiilor de viață.

Filosofia spune deasemenea că și Pământul și restul lucrurilor au conștiință. Oare în câte mii de ani, vom putea explica asta științific pentru a o putea accepta să începem să respectăm Pământul cu toate viețuitoarele, la nivelul pe care ar trebui să îl avem în a ne respecta pe noi?

 

 

Sursa: Wikipedia

Susa Foto: gaia.org

Din aceeasi categorie:

  • Despre ciuperci
  • Efectul muntelui asupra organismului uman
  • Bondarii sunt mai inteligenți decât se credea