Take a fresh look at your lifestyle.

Hoinareala emotionala

2.132

Motto: „De ce vacile inchid ochii atunci cand sunt mulse? Ca sa faca lapte concentrat” (Anonim)

Povestea ne invita la o calatorie cu Buddha aflat in compania unui tovaras de drum. Acest tovaras il provoaca pe marele invatator dandu-i raspunsuri ostile, jignitoare, dispretuitoare si vehemente la tot ceea ce spunea. Erau deja trei zile de cand, ori de cate ori Buddha vorbea, ii raspundea numindu-l prost sau ridiculizandu-l cu aroganta.Intr-un tarziu, la capatul celei de-a treia zile, calatorul n-a mai putut suporta: „Cum se face ca poti fi atat de iubitor si de bun cand, eu, in ultimele trei zile nu am facut decat sa te injosesc si sa te jignesc? De fiecare data cand eu sunt nepoliticos fata de tine, tu imi raspunzi cu dragoste. Cum e posibil?” L-a intrebat el.
Buddha i-a raspuns simplu printr-o intrebare: „Daca cineva ii ofera un dar si tu nu-l accepti, cui ii apartine darul?” In acel moment, tovarasul de drum al lui Buddha „s-a trezit” din hoinareala lui emotionala si se spune ca din acea zi, el a devenit un discipol fidel al marelui invatator.
Sa spunem ca ai o comoara dar, ai uitat de ea sau nu ti-ai dat seama ca e o comoara si ai iesit pe starda la cersit. Daca iti spune cineva „Du-te acasa, uite-te bine acolo. Nu ai nevoie sa cerseti, chiar in clipa asta poti sa fii imparat!” Ai raspunde poate imediat: „Vorbesti prostii, cum sa fiu imparat!? Cersesc de ani de zile (iubirea), tot cersesc si cersesc, si chiar daca ar fi sa cersesc cateva vieti la rand tot nu asa ajunge imparat. Nu vezi ce absurd, ce ilogic esste sa imi spui ‘nu vezi ca poti fi imparat chiar in clipa asta’!
Greu, foarte greu! Un cersetor ori hoinareala mintii sale nu poate crede asa ceva. De ce? Deoarece emotional s-a obisnuit de prea multa vreme cu mintea de cersetor. Dardaca in casa e ascunsa o comoara si sapa un pic, da la o parte putin pamant, comoara va iesi la iveala. Si imediat, din cersetor ar deveni imparat.
Acelasi lucru se intampla si cu SPIRITUALITATEA: este o comoara ascunsa. Nimic nu urmeaza a se realiza candva in viitor. poate nu ai inteles inca dar, deja se afla acolo, in fiecare din noi, deci, evident si in tine. TU ESTI COMOARA SI TOTUSI CONTINUI SA O CERSESTI!
Iar daca vrei un idiciu simplu, banal si la indemana ti-l ofer cu drag: CLIPA PREZENTA este cea care construieste Realitatea, o realitate care te sustine chiar daca de foarte multe ori mintea ta o considera adversa – sursa de suferinta. In fapt, realitatea te sustine! Datorita realului ESTI VIU, datorita realului existi. Dar, asemenea cersetorului din parabola anterioara, continui sa te misti, continui sa cersesti (iubirea) in ireal. Irealul este hipnotizant.
Acum, cu voia ta, am sa te invit la o „hoinareala emotionala” impreuna cu doi prieteni vechi, evrei. Acestia s-au intalnit dupa multi, multi ani. Unul dintre ei ii spune celuilalt: „Nu te-am vazut de douazeici si cinci de ani. Ce face fiul tau, baiatul tau, Harry?”
Celalalt raspunde ” Este un fiu de care sunt cu adevarat mandru, este un mare poet. In tot tinutul se aude vocea sa, sunt cantate cantecele sale, iar cei care se pricep la poezie spun ca, mai devreme sau mai tarziu, va deveni un laureat al premiului Nobel”
Primul prieten a spus: „Minunat! Si spune-mi despre cel de-al doilea fiu al tau, Benny. el ce face?”
Iar celalalt a raspuns :”Sunt atat de fericit  in legatura cu cel de-al doilea fiu al meu. Este un conducator, un mare conducator politic. mii si mii de oameni il urmeaza si sunt sigur ca mai devreme sau mai tarziu va fi prim-ministrul acesui tinut.”
Atunci primul a exclamat: Vai! Ce norocos esti! Si cel de-al treilea fiu al tau, Izzie?”
Tatal s-a intristat foarte tare si a zis: „Izzie, Izzie e tot Izzie. Asa cum il stii. Este croitor. dar iti spun ca, daca nu ar fi Izzie, cu totii am muri de foame!” A spus el.
Fara MOMENTUL PREZENT, fara CLIPA PREZENTA, nu ai putea exista. Prezentul este REAL. Dar din pacate, cei mai multi prefera, in hoinareala lor emotionala, sa nu fie fericiti cu acest DAR: Darul de a fi VIU in clipa prezenta.
Majoritatea aleg sa fie „fericiti” in visurile lor e viitor despre laureati ai premiului Nobel si prim-ministrii. In parabola de mai sus, ACUM, „Izzie este doar un croitor”. realitatea ta este unde esti ancorat, visurile tale nu sunt ancora ta. Impaca-te cu realitatea aceste clipe! Intalneste-o, infrunt-o, orice ar fi si nu lasa mintea sa hoinareasca emotional, sa se mute in viitor. Viitorul este dorinta, iar dorinta este suferinta. In trecut, acest prezent era viitorul si tu ti-ai pus sperantele in el. Acum este o nemultumire. Apoi speri din nou pentru viitor, iar cand acesta va deveni prezent? Te vei simti din nou frustrat si vei spera din nou. Cu cat mai multa frustrare, cu atat mai multa speranta, si cu cat mai multa speranta cu atat inca si mai multa frustrare. Este un cerc vicios. Aceasta este roata din Samsara, roata Karmica.
Daca poti fi AICI SI ACUM esti un buddha, un TREZIT. Ramanand atent, alert, AICI SI ACUM, te purifici, devii CONSTIENT. Cu cat esti mai constient, cu atat esti mai putin plin de dorinte. Incepi sa curgi cu REALITATEA. Incepi sa TE SIMTI VIU si AUTENTIC, PLIN DE ENERGIE. Te-ai intors acasa.

Narcis Atar

]]>

Cmentariile sunt închise

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Navigarea pe acest site reprezinta acceptul dvs. Acceptă Mai mult