Take a fresh look at your lifestyle.

Hotii de sexualitate

10.923

Urmatoarea afirmatie nu o sa uimeasca pe nimeni, probabil ca pana si cei mai pudici dintre noi si-au dat seama pana acum (desi poate nu s-au impacat si cu ideea) ca sexul se vinde, si in lipsa sexului macar nudul pica bine. Si daca nu avem nud macar ceva erotism explicit sau daca nu, implicit…si lista ar putea continua.

Parem a trai in plin paradox, pe de o parte suntem expusi la fiecare colt de strada la tot felul de imagini cu femei frumoase mai mult sau mai putin dezbracate care ne vand odata cu detergentul de vase mitul femeii voluptoase si dezinhibate, iar pe de alta parte ne traim rau propria sexualitate… ca buni crestini! (Ii si aud adaugand pe unii dintre voi!). Da, fireste, ca buni crestini, atunci cand vorbim despre propriul corp (mai ales daca se intampla sa fie si dezbracat) nu putem sa ne dezmintim educatia ( cu puternice radacini religioase) care ne invata cam urmatoarele (in ordine aleatorie):

Corpul este plin de pacat.

Corpul este rau.

Corpul este murdar.

Sexul/sexualitatea este murdar/a.

Sexualitatea este strict pentru a procrea. 

E rusine sa fii dezbracat in fata altor persoane. Cu varianta extrema: e rusine sa fii dezbracat!

Corpul este urat. (Multi dintre noi credem ca ne respingem corpul pentru ca se intampla ca noi sa fim mai strambi decat restul lumii fara a fi de fapt constienti de cat este de inradacinata aceasta respingere in ideea mult mai generala ‘corpul este urat’).

Bineinteles ca sunt chiar putini dintre noi care isi recita in minte cu atata claritate frazele de mai sus. Pentru multi dintre noi, educatia puritana in ceea ce priveste corpul a fost primita mult mai subtil, prin gesturi, reactii si diverse invataturi despre „ce se face” sau „ce e bine” sau „ce nu e bine” primite in frageda pruncie. Sa nu uitam ca venim goi pe lumea asta si ca o buna parte din copilarie ne lipseste cu desavarsire pudoarea. N-am vazut pana acum vreun bebelus caruia sa-i placa sa fie imbracat si pana pe la 7 ani (adica pana pe la varsta la care incep sa prinda invataturile parintesti legate de nudism) copii nu se simt rusinati de nuditatea lor sau a celor din jur. Rezulta ca pudoarea nu este nici pe departe un lucru firesc, dimpotriva nuditatea este cea naturala.

Copilul invata de la parinti, ca urmare ne invatam din generatie in generatie copii sa se simta rusinati de propriul lor corp. Ca o facem inonstient, din automatism, pentru ca asa am invatat si noi la randul nostru asta este clar. Intrebarea este de ce nu reusim sa ne oprim o secunda, sa ne uitam compasivi la propriile vieti chinuite de relatia defectoasa cu propriul nostru corp si intr-un gest de generozitate extrema, sa ne invatam copii altceva.

Si cand spun altceva, nu ma refer sa ii invatam sa mearga dezbracati pe strada si nici sa ii instigam la cine stie ce orgii, din contra sa redam corpului justa sa valoare, sa il reintegram, sa il recunoastem ca parte integranta a fiintei pentru

pentru a putea sa trecem la altceva.

Pana nu vom reusi sa stam drepti in fata oglinzii in toata splendoarea nuditatii noastre, putem sa renuntam la speranta ca vom putea vreodata sa fim confortabil dezbracati in fata altor persoane. 

Pana nu vom invata sa ne acceptam propriul corp ca ceea ce este, un receptaclu minunat care ne permite sa traim creatia in materie, sexul si femeile frumoase dezbracate vor continua sa se vanda. Cu cat incercam sa rezistam mai mult unei situatii, cu cat o respingem, cu atat acea situatie se va intoarce sa ne bantuie. Traim intr-o societate atat de sexualizata pentru ca am interzis sexualitatea acolo unde ii este locul (in alcov) si in consecinta am mutat-o acolo unde nu ii este locul (pe strada, la televizor, pe internet). Ne traim sexualitatea ca niste hoti, cu gandul fermecat de imaginile incitante de la televizor si cu vinovatia in suflet…mereu sfasiati intre intensitatea dorintei si fermitatea interdictiei. Si am putea sa ne intrebam filosofic, care ii sunt mai urati lui Dumnezu: hotii de buzunare, hotii de lemne sau hotii de sexualitate. Eu as putea sa pariez ca hotii de sexualitate pentru ca sunt cei care sunt cei mai potrivnici naturii umane. Hotul de buzunare fura de la semenii lui, hotul de sexualitate fura de la Dumnezeu.

Ne traim sexualitatea ca niste hoti, cu gandul fermecat de imaginile incitante de la televizor si cu vinovatia in suflet…mereu sfasiati intre intensitatea dorintei si fermitatea interdictiei. Si am putea sa ne intrebam filosofic, care ii sunt mai urati lui Dumnezu: hotii de buzunare, hotii de lemne sau hotii de sexualitate. Eu as putea sa pariez ca hotii de sexualitate pentru ca sunt cei care sunt cei mai potrivnici naturii umane. Hotul de buzunare fura de la semenii lui, hotul de sexualitate fura de la Dumnezeu.

Dincolo de imagini, slogane si iluzii, traim cu povara neacceptarii propriei sexualitati si ne condamnam in consecinta la stagnare spirituala. Atata timp cat refuzam sa invatam lectia sexualitatii, lectia cheacrei a doua, nu avem cum sa trecem la cheacra a treia, facand evolutia imposibila. 

Cmentariile sunt închise

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Navigarea pe acest site reprezinta acceptul dvs. Acceptă Mai mult