Take a fresh look at your lifestyle.

Isus, jucatorul infinit

1.509

Motto: „Candva, Mahatma Gandhi spunea: ‘Fara simtul umorului m-as fi sinucis demult’. Asa ca l-au omorat altii.” (umorist evreu)

Povestea spune ca, odata, Sfanta Maria cu pruncul Isus in brate s-a hotarat sa vina pe Pamant ca sa viziteze o manastire. Mandrii foarte, calugarii au facut un sir lung si fiecare s-a infatisat in fata Sfintei Fecioare pentru a I se inchina. Unul a declamat poeme frumoase, altul I-a aratat miniaturile sale pentru Biblie, al treilea I-a recitat numele tuturor sfintilor. Si asa, unul dupa altul, fiecare calugar si-a adus omagiul Maicii Domnului si Pruncului Isus.
Dar ultimul din sir era cel mai umil calugar din manastire, care niciodata nu invatase inteleptele scrieri ale epocii.Parintii lui fusesera oameni simpli care lucrau la un vechi circ din imprejurimi si tot ce il putusera invata era sa arunce mingi in sus si sa faca cateva jonglerii. Cand a venit randul acestuia, ceilalti calugari au vrut sa puna capat inchinaciunilorpentru ca fostul scamator nu avea nimic important de spus si putea strica imaginea manastirii. Dar calugarul simtea, in adancul sufletului, o dorinta arzatoare sa daruiasca ceva lui Isus si Sfintei Fecioare.
Rusinat, simtind privirea mustratoare a fratilor sai, a scos cateva portocale din sutana si a inceput sa le arunce in sus si sa jongleze cu ele, asa cum stia el.
Si doar in acel moment pruncul Isus a inceput a zambi si a bate din palme in bratele Sfintei Fecioare. Si Maica Domnului numai lui i-a intins bratele , lasandu-l sa-l atinga pe Prunc.
 
In cartea sa „Finite and Infinite Games” (Jocuri finite si infinite), James Carse descrie o lume care acum se contureaza si in care predomina jocurile finitein care cei care castiga si cei care pierd, dar si regulile, granitele si timpul sunt extrem de importante. Planificarea, strategia si conspiratia sunt cruciale. Pentru a deveni maestru in lumea actuala a jocurilor finite, ai un public care cunoaste regulile si care iti confera o reputatie (vezi reputatia calugarilor periclitata de tanarul lor coleg scamator…). Exista si jocul infinit, pe care, daca vrei, mai ales in momentele tale de entuziasm, poti incepe sa il joci. In acest Joc nu exista granite; fortele care fac florile sa creasca, stelele sa apara in mod miraculos pe cerul noptii, izvorul in curgerea lui sa devina ocean, inima ta sa bata fara sa-si numere cadenta…Toate aceste forte sunt infinite si nu pot fi supuse sau controlate.
Scopul Jocului infinit este sa te faca sa Te Joci, sa razi, sa iubesti, sa dansezi, sa canti, de fapt sa te BUCURI de aceasta misterioasa experienta numita Viata, pentru ca, nu-i asa, viata insasi este, la infinit, de neinteles. Aceste forte misterioase sau miraculoase – cum vrei sa le numestidupa gradul de entuziasm pe care l-ai atins in chakra viziunii – au fost aici dinaintea noastra si vor continua sa fie, dincolo de granitele mortii si timpului.
In vreme ce jucatorul finit trebuie sa lupte si sa invete limbajul/regulile pentru a manevra toate masinile (inclusiv cele cu chip uman – precum le numea Marele Maestru Gurdjieff), Jucatorul infinit vorbeste din inima si stie ca raspunsurile se afla dincolo de cuvinte si explicatii. Asta nu inseamna ca jucatorii jocului infinit nu pot juca si jocuri finite, ci doar ca nu stiu cum sa ia in serios jocurile finite…Iti amintesti de tanarul calugar scamator, cel cu portocalele?
In povestea plina cu talc redata de Maestrul Tanarului magician al scrisului Paulo Coelho in „Alchimistul” mesajul este dincolo de cuvinte. Intr-un limbaj al Inimii, intr-un joc infinit, Tanarul calugar a creat coarda energetica cu Micutul – MARE Jucator Infinit Isus. Inimile lor s-au conectat iar Maica Domnului a SIMTIT acest Adevar. Caci, Adevarul, da! Adevarul este intotdeauna inaintea Iubirii.
 
Cu siguranta iti amintesti cum chiar din prima ora de religie din clasa primara ti s-a repetat (de-aia nu ai uitat nici acum!) faptul ca pentru indieni, imaginea lui Dumnezeu este cea de Creator. Nici vorba de un Dumnezeu foarte serios!? Creatorul este doar un actor, el nu este serios. Totul este doar un JOC. Un JOC INFINIT. Exista reguli dar ele sunt regulile unui joc. Conform conceptului indian, cu cat iei mai in serios regulile jocului, cu atat suferi mai mult.”Nu exista niciun pacat, exista doar greseala, iar TU suferi din cauza greselii, nu pentru ca Dumnezeu te pedepseste” spune acelasi concept.
Intregul concept al lui „leela” da vietii o culoare teatrala. Ea devine o lunga piesa de teatru. „Ar fi trebuit taiate doua lucruri din piesa: actul doi si gatul tanarului aluia” spunea candva Noel Coward (critic de teatru). Imi imaginez ca se referea la o piesa de teatru si nu la viata si nu! Cu siguranta nu la tanarul calugar din povestea noastra…
Daca cumva te cauta pe acasa simtul umorului, cu „u” inainte, si nu te gaseste, fii sigur prietene ca l-ai pierdut undeva prin buzunarele pline cu sperante, iluzii, etc, din labirintul mintii tale. Iar daca Te simti nefericit, inseamna ca l-ai luat prea in serios (simtul umorului, conceptul „leela” sau …poate chiar pe miticul sugubat de mai sus. Si te rog, nu incerca sa gasesti o cale pentru a fi fericit; Schimba-ti pur si simplu ATITUDINEA. Nu poti fi fericit cand ai o minte serioasa. Dar cu o MINTE DE SARBATOARE cum o denumea Osho, poti fi fericit. Ia viata ca pe un mit, ca pe o poveste. Este chiar o povestesi, daca o privesti asa, ei bine, incepi sa dai mana cu fericire…
Uite, poti incerca si tu timp de cateva zile. Cu acordul sinapselor tale neuronale, timp de sapte zile, ia totul ca pe o piesa de teatru, ca pe un spectacol. Nu, nu trebuie sa faci pe scamatorul cu portocalele asemeni calugarului din poveste, nu trebuie sa tai gatul cuiva precum cinicul Coward (in traducere „las”), ci pur si simplu sa fii TU, CEL/CEA AUTENTIC(A); Se numeste,de fapt, tehnica OBSERVATORULUI sau cea a martorului tacut. Asta, Doamne fereste,nu inseamna ca nu trebuie sa scoti o vorba. Dimpotriva, e nevoie sa te porti cat mai NATURAL si sa OBSERVI.Fa totul intr-un mod foarte festiv, precum un Ritual, sarbatorind , facand totul ca pe un rol intr-o piesa si nu ca pe un fapt real. Spre exemplu, daca esti sot, joaca rolul unui sot, daca esti sotie, joaca rolul unei sotii. Ia totul ca pe un JOC, un JOC INFINIT.
Aceste sapte zile iti vor oferi multe licariri, intrezariri ale naturii tale interioare. Si oadata ce ai avut aceste strafulgerari, licariri, nu vei mai putea fi acelasi de dinainte.
„Am facut totul praf in piesa asta in afara de genunchii coristelor unde mi-a luat-o Dumnezu inainte” spunea candva un alt critic de arta. Cred ca in piesa ta, cu tehnica OBSERVATORULUI, vei descoperi un Dumnezu mai BLAND, ami BUN, mai INTELEPT…caci El era chiar in Tine, in inima TA…iar daca nu-ti iese din prima, si o ia Dumnezeu inaintea Ta, incearca cu portocalele, stii tu, chestia aia din povestea cu calugarul scamator…cine stie;.;poate iese de data asta!!

Narcis Atar

]]>

Cmentariile sunt închise

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Navigarea pe acest site reprezinta acceptul dvs. Acceptă Mai mult