Eckhart Tolle – Maestrul și Observatorul Tăcut

Publicat în categoria Maeștri

1.619 vizualizari

ECKHART TOLLE s-a născut sub numele de Ulrich Leonard Tolle lângă Dortmund, în Germania anului 1948. Tolle explică copilăria sa ca fiind una nefericită: părinţii săi erau într-o continuă luptă, în final ei luând-o pe drumuri separate. La 13 ani el s-a mutat în Spania cu tatăl său și pe parcursul copilăriei, spune el, s-a simţit ca un străin la şcoală. Viața lui Eckhart Tolle În Germania și-a petrecut copilăria jucându-se în clădiri distruse de bombe aliate din timpul celui de- al Doilea Război Mondial, ce îi aminteau constant de norii negri ce îl înconjurau. Când s-a mutat cu tatăl său, Tolle a început să studieze acasă literatura, limbile străine şi astronomia. Pe când avea 15 ani citise deja numeroase cărţi scrise de Joseph Anton Schneiderfranken, autor german cunoscut în mediul poetic și de teosofie. La 19 ani decide să se mute în Anglia unde predă limba germana şi spaniola. Începe acum să aibă dese depresii, trăind dese sentimente de anxietate şi frică care îl conduc să caute răspunsuri legat de viaţa sa. Se decide să caute răspunsurile la întrebările pe care le are studierea filozofia, literatura şi psihologia la vârsta de 22 de ani. A absolvit şi a primit o bursă de postabsolvire pe care a început-o în 1977, însă la care a renunţat ulterior.

Eckhart Tolle relatează o experienţă care şi-a pus amprenta pe viaţa lui pe când avea 29 de ani (în 1977). El spune că într-o noapte a avut o trăire care l-a transformat: „Nu am putut să mai trăiesc cu mine. Iar din asta se ridica o întrebare fără un răspuns: cine este eul care nu poate trăi cu sinele? Ce reprezintă sinele? M-am simţit atras într-un vid! Nu am ştiut atunci că ce s-a întâmplat cu adevărat era de fapt prăbuşirea sinelui făurit de minte, cu apăsarea sa, cu problemele sale, ce trăiesc între trecutul nesatisfăcător şi viitorul înfricoşător. S-a dizolvat. În dimineaţa următoare m-am trezit şi totul era atât de paşnic. Pacea era prezentă pentru că nu exista niciun sine. Doar prezenţa sau „fiinţa” ce doar observa şi privea.” Exact după acest moment el şi-a început cariera de scriitor. De asemenea, atunci şi-a schimbat şi numele. Majoritatea cărţilor scrise de Eckhart Tolle se concentrează pe învăţături spirituale.

Citate de Eckhart Tolle  Nu aranjându-ţi altfel circumstanţele vieţii îţi vei găsi liniştea, ci dându-ţi seama cine eşti la cel mai profund nivel. În tine, ca în oricare fiinţă umană, există o dimensiune a conştiinţei mult mai profundă decât gândirea. Este esenţa a ceea ce eşti tu. Focalizaţi-vă atenţia pe emoţiile din voi. Acceptaţi-le existenţa. Nu le gândiţi, nu lăsaţi ca emoţia să devină gând. Nu judecaţi sau analizaţi; observaţi doar. Deveniţi conştienţi de senzaţiile legate de emoţii dar şi de cel care observă, Observatorul Tăcut.

Cărțile lui Eckhart Tolle

Cartea “Liniștea vorbește” prezintă o abordare spirituală a dezvoltării personale şi include învăţături care au legătură cu majoritatea religiilor. Aşa cum spune Tolle, dobândirea păcii interioare şi a liniştii necesită ca o persoană să renunţe la anumite ataşamente personale lăsând să trăiască fiecare clipă. În final asta înseamnă să se concentreze asupra problemelor prezente şi ce decizii poate lua pentru a le îmbunătăţi. Considerată o dezvoltare a filosofiei sale expusă și în cartea “Puterea prezentului”, Eckhart Tolle pune acum accent pe importanţa acceptării a ceea ce momentul de acum are să ne ofere. Cartea combină învăţăturile tradiţionale şi contemporane care vor ajuta cititorul să distingă diferenţa dintre renunțare şi acceptare, să depăşească frica de moarte şi să învețe să pună capăt suferinţei. Intenția principală este să obţinem liniştea şi să conştientizăm momentul, în scopul de a face cele mai bune alegeri.

Aceasta este o extindere a cărții “Puterea prezentului” scrisă de Eckhart Tolle. Este o carte de spiritualitate inspiraţională unde sunt puse întrebări şi oferite posibile răspunsuri. Cartea duce cititorii pe drumul iluminării şi ne dezvăluie modul în care mintea poate deveni cea mai mare piedică în calea evoluției personale. Cartea își propune să ajute cititorii să atingă o creştere atât spirituală cât şi personală, descoperind adevărul personal. Tolle scrie clar, folosind descrieri ce explică modul în care oamenii își creează propria suferinţă şi îi îndrumă în final înspre calea trăirii vieții în prezent, fără durere. Doar după acceptarea prezentului iluminarea devine o cale posibilă. Ghidul practic “Puterea prezentului” este o carte de auto-dezvoltare care ajută cititorii să se concentreze pe deplin asupra situațiilor actuale şi să ia decizii ce le vor îmbunătăţi viața.

Extinzând principiile din cărțile sale precedente, Eckhart Tolle folosește în cartea “Un pământ nou” un stil narativ tradițional. Această carte pune accentul pe importanţa depășirii ego-ului care devine o stare de conştiinţă ce împiedică dezvoltarea prsonală. Ataşamentul față de ego crează disfuncţii şi judecăţi care duc la nefericire, gelozie, conflict şi furie. Aşa cum Eckhart Tolle explică în cartea lui, singura modalitate de a elimina suferinţa este îmbrăţişarea unei noi stări de conştiinţă care ne permite să vedem adevărul şi lumina. Este o carte spirituală ce se concentrează pe modalităţi mai bune de a trăi, modalităţi care duc în final la la o contribuţie personală pozitivă în lume. Ca narator, Eckhart arată modul profund în care înţelege subiectul şi ni-l expune într-un mod plăcut și ușor de înțeles.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceeasi categorie:

  • Krishnamurti – profetul libertăţii
  • Conversații cu Dumnezeu.
  • Antonio Villoldo - Șamanul modern