Marele maestru tibetan Dalai Lama

Publicat în categoria Maeștri

2.655 vizualizari

Dalai Lama, liderul spiritual al budiștilor tibetani, care a împlinit anul trecut 80 de ani, are o viață obișnuită în exilul său indian din orașul Dharamshala: se trezește devreme, nu ia cina și folosește regulat banda de alergare.

Cum arată o zi obișnuită din viața unui maestru tibetan?

Programul său zilnic începe cu trezirea la ora 3 dimineața, după care face un duș. Imediat după aceea trece la rugăciuni și meditație până la ora 5 dimineața. Urmează o jumătate de oră de plimbare, iar dacă plouă, folosește banda de alergare. La 5:30 servește micul dejun compus din terci fierbinte, tsampa (făină de orz), pâine cu produse conservate și ceai în timp ce ascultă la radio știrile BBC World Service în limba engleză.

Între orele 6:00 — 9:00 el are un program de meditație și rugăciuni, după care, între orele 9:00 — 11:30 se ocupă de studiul textelor budiste și al comentariilor marilor maeștrii budiști.

La ora 11:30 servește masa de prânz, meniul său fiind vegetarian, însă atunci când călătorește el „nu este neapărat vegetarian”, conform site-ul său.

Între orele 12:30—16:30 face muncă administrativă împreună cu personalul la sediul biroului său, urmată de audiențe și acordarea de interviuri.

La ora 17:00 revine la reședință și servește un ceai. Între orele 17:30 — 19:00 are din nou program de meditație și rugăciuni.
La ora 19:00 își încheie ziua și se retrage pentru a doua zi.

De obicei, Dalai Lama nu servește masa de seară, în conformitate cu regulile călugărilor budiști care spun că aceștia trebuie să mănânce numai între zori și amiază.

Născut la 6 iulie 1935, în familia unui umil fermier dintr-un mic sat tibetan, Lhamo Dhondrup a fost recunoscut ca a 14-a încarnare a lui Dalai Lama de un grup de călugări budiști, când avea doi ani. Când China a invadat Tibetul, în octombrie 1949, tânărul Dalai Lama încă nu își încheiase studiile. După eșuarea încercărilor de negociere cu guvernul chinez, el a fugit în India în 1959 deghizat ca soldat, în timp ce trupele chineze înăbușeau revolta tibetană împotriva ocupației patriei lor.

Peste 80.000 de refugiați tibetani l-au urmat pe Dalai Lama, căruia guvernul indian i-a permis stabilirea cartierului său general în Dharamshala, care în limba hindi înseamnă ‘lăcașul religiei’.

Vorbe înțelepte ale Marelui maestru tibetan:

,,Dragostea şi compasiunea sunt baza păcii în lume – la toate nivelurile.”

,,Chem lumina şi aspectele înalte ale spiritului fiinţei mele şi aspectele întunecate şi grele ale sufletului. Sufletul este acasă în văile adânci, umbrite. Flori greoaie, aţipite, vopsite din plin în negru cresc aici. Râurile curg asemeni melasei calde. Ele se varsă într-un mare ocean al sufletului. Spiritul este un tărâm cu piscuri dalbe, cu lacuri si flori strălucind precum giuvaerele. Viaţa este rară aici şi sunetele călătoresc pe o mare distanţă. Aici se află muzica sufletului, hrana sufletului şi dragostea sufletului… Oamenii au nevoie să se caţere pe munte nu pur şi simplu pentru că este acolo, ci pentru că divinitatea sufletească trebuie să fie unită cu spiritul.”

,,Nu e nevoie de temple, nu e nevoie de filosofii complicate. Creierul şi inima mea sunt templele mele, filosofia mea este bunătatea.”

,,De la apariţia ştiinţei moderne, omenirea a trăit de pe urma eforturilor conjugate ale ştiinţei şi spiritualităţii, socotite drept două surse importante ale cunoaşterii şi bunăstării. Uneori, relaţia a fost strânsă – un fel de prietenie –, în vreme ce în alte momente a fost marcată de răceală, mulţi găsind că cele două sunt incompatibile. Astăzi, ştiinţa şi spiritualitatea au posibilitatea de a deveni mai apropiate ca oricând şi de a se asocia într-o întreprindere care are potenţialul de a ajuta omenirea să se confrunte cu provocările care o aşteaptă. Fiecare dintre noi, ca membru al familiei oamenilor, ar trebui să răspundem obligaţiei morale de a face posibilă o asemenea colaborare. Aceasta este pledoaria mea de suflet.”

Cărți scrise de Marele maestru tibetan:

,,Arta de a fi fericit într-o lume zbuciumată”

,, Arta fericirii”

,,Calea budismului tibetan”

,,Despre bunătatea inimii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceeasi categorie:

  • Krishnamurti – profetul libertăţii
  • Conversații cu Dumnezeu.
  • Antonio Villoldo - Șamanul modern