Ambalajele viitorului

Publicat în categoria Știință și Tehnologie

891 vizualizari

Astăzi îţi propun un exerciţiu de imaginaţie. Cum ar arăta o lume în care nu ar mai trebui să aruncăm la gunoi ambalejele mâncării pe care o cumpărăm? Cred că răspunsul la această întrebare ar fi: „Minunat!”. Dar dacă nu le mai aruncăm, oare ce vom face cu ele?

Cercetătorii americani din cadrul USDA s-au întrebat ani la rând cum pot rezolva problema eliminării aruncatului de ambalaje şi, spre bucuria noastră, au găsit un răspuns. Având în vedere ideea că America este o mare producătoare de lapte şi că, în ultimii ani, consumul a scăzut semnificativ, oamenii de ştiinţă au fost determinaţi să folosească resturile de lapte rămas (păstrat sub formă de pudră), pentru a transforma lumea în care trăim într-o lume puţin mai bună. Astfel, ei au reuşit să creeze un ambalaj care poate fi mâncat.

Echipa USDA coordonată de Laetitia Bonaillie a folosit caesina (o proteină din lapte) împreună cu pectina (folosită pentru a diminua sensibilitatea caesinei la apă), pentru a da naştere unui material bio-degradabil ce poate fi mâncat, care este de 250 de ori mai eficient în păstrarea oxigenului decât clasica folie de plastic. De asemenea, acest ambalaj se dizolvă în apă ceea ce îl face perfect pentru a fi folosit la pliculeţele de ceai sau la ambalajele de cafea.

Cercetătorii spun că o dată dizolvat, ambalajul adaugă în mâncare un plus de proteine.Pe viitor ei doresc să găsească o soluţie pentru a include în această folie din lapte nutrienţi, probiotice şi vitamine. Deşi produsele ambalate nu pot fi puse direct pe raft, deoarece s-ar murdări şi nu ar mai fi bune de mâncat, consider că este un pas major în evoluţia lumii spre o lume eco-friendly.

 

Sursa text: http://thinkprogress.org

Sursa foto: http://wojinvalve.com

Din aceeasi categorie:

  • Ce l-a invatat Eminescu pe Einstein despre originile universului
  • 60.000 de ganduri pe zi. Și nu e totul
  • O nouă descoperire despre stângaci