Ciupercile mâncătoare de plastic

Publicat în categoria Știință și Tehnologie

685 vizualizari

Trăim într-o lume în care plasticul e peste tot, de la obiectele uzuale până la utilaje, materiale de construcţii şi chiar şi case. Fiind peste tot, este normal ca şi numărul deşeurilor din plastic să fie pe măsură.  Ştim cu toţii că plasticul are nevoie de foarte mult timp pentru a se degrada şi că din ce în ce mai mulţi oameni caută soluţii la această problemă.

Un suflet inventiv din Austria, pe nume Katharina Unger, a reuşit să găsească o modalitate de a cultiva o specie de ciuperci foarte rară, care transformă plasticul în materie biodegradabilă.

Totul a început în 2012, când oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Yale au descoperit în Amazon o ciupercă care poate distruge poliuretanul, element principal ce se află în compoziţia plasticului. Auzind această descoperire, Katharina împreună cu Julia Kaisinger de la Universitatea din Utrech, au creeat Fungi Mutarium.

Fungi Mutarium este un fel de acvariu in formă de ou care cuprinde mai multe capsule mici tot în formă de ou. Aceste capsule sunt făcute dintr-o gelatină extrasă dintr-o algă marină, care ajută la cultivarea ciupercilor. Plasticul este introdus în aceste ouă mici iar apoi este adăugată ciuperca care va mânca acest plastic. După câteva luni materia aproape imposibil de degradat se transformă în materie biodegradabilă. Rezultatul arată ca o prăjitură de orez în formă de ou şi poate fi folosită ca recipient pentru diferite feluri de mâncare.

Las mai jos un filmuleţ care vă va arată explicit cum funcţionează.

 

Sursa text: http://modernfarmer.com/

Sursa foto: http://static1.squarespace.com

Din aceeasi categorie:

  • Ce l-a invatat Eminescu pe Einstein despre originile universului
  • 60.000 de ganduri pe zi. Și nu e totul
  • O nouă descoperire despre stângaci