Publicația noii Conștiințe

Dezvoltarea inteligenței la oameni, nu a ținut doar de dimensiunea creierului

3

O echipă de experţi crede că a găsit o metodă mai bună de măsurare a nivelului de inteligență al strămoșilor oamenilor: metabolismul cerebral, sau prin măsurarea cantitatății de energie consumată de creier, care a putut fi estimată cu ajutorul cantităţii de sânge care îl alimentează. Măsurarea dimensiunii creierului; până în prezent s-a considerat ca fiind cea mai bună metodă de comparare a inteligenței strămoșilor noștri și măsurarea mărimii deschiderilor de la baza craniului, a fost un indicator al acestui „debit”.

Cercetătorii pun în discuţie metabolismul cerebral ca parte crucială a acestei evoluţii, deși până în prezent mărimea creierului a fost printre foarte puţinele aspecte discutate în cazul evoluţiei inteligenţei. „Acest lucru sugerează că metabolismul cerebral a fost important pe durata evoluţiei noastre şi a jucat probabil un rol important în dezvoltarea inteligenţei”, afirmă Vanya Bosiocic, de la Universtiatea Adelaide.

Au fost studiate 35 de cranii provenite de la 12 specii hominide, printre care Australopithecus africanus, Homo erectus, neanderthali şi Homo sapiens modern. Echipa care se ocupa de studiu, a descoperit că fluxul de sânge a crescut cu 600%, în mai mult de 3 milioane de ani de evoluţie, iar creierul hominid a crescut cu 350%.

Cercetătorii consideră că o creştere a activității cerebrale, necesită o creștere majoră de energie pe care creierul o consumă.

 

 

 

 

 

 

Sursa: descoperă.ro

Sursa Foto: TES

Cmentariile sunt închise