Pentru prima dată după 20 de ani de cercetări, este observat spectrul de lumină al antimateriei

Publicat în categoria Știință și Tehnologie

687 vizualizari

După două decenii, fizicienii de la CERN, au reușit să măsoare lumina emisă de un atom de antimarerie. Totodată cu această reușită, au putut remarca faptul cu un atom de antihidrogen, este imaginea în oglindă a unui atom de hidrogen. De asemenea, atomul de antihidrogen emite aceași cantitate de lumină ca și cel de hidrogen.

Legile fizicii au prezis acest rezultat, însă, în prezent, rămânem cu o emigmă: de ce în Univers, se presupune că am avea mai multă materie decât antimaterie? În Univers până în prezent, nu s-a putut găsi antimaterie, ceea ce este straniu având în vedere că fizica afirmă că pentru fiecare atom, există un antiatom, care le întâlnire, se anulează reciproc, eliberând energie sub formă de lumină.

Spectrul de lumină al antiatomilor a putut fi observat de către cercetătorii care au reușit să creeze antimaterie și să o păstreze suficient de mult timp.

Echipa ALPHA de la CERN, în 20 de ani de cercetări, au reușit să creeze 25 000 de atomi de antihidrogen, la fiecare 5 minute, pentru a putea ”prinde” 14 dintre aceștia.

Pozitronii sunt corespondenții electronilor la atomi. Antiatomii vor fi bombardaţi cu lumină, pentru a forţa pozitronii, să „sară” de la un nivel de energie scăzut la unul înalt.. Când aceştia încep să revină la nivelul original de energie, cantitatea de lumină a acestora poate fi măsurată.

Indiferent de întrebările pe care le ridică fiecare experiment, mereu ajungem la una mult mai importantă și anume: cât de puține știm despre Univers, și până unde noile descoperiri vor revoluționa ceea ce se știa până nu demult?

 

hydrogen

 

 

 

 

 

Sursa: descopera.ro

Sursa Foto: Royal Society of Chemistry, www.slideshare.netLive Science

Din aceeasi categorie:

  • Ce l-a invatat Eminescu pe Einstein despre originile universului
  • 60.000 de ganduri pe zi. Și nu e totul
  • O nouă descoperire despre stângaci