Take a fresh look at your lifestyle.

Bacteria care mănâncă plastic, o soluție pentru depoluarea oceanelor

64

 În 2050 vom găsi mai mult plastic decât pește în apele mărilor, iar acesta este motivul pentru care foarte mulți cercetători lucrează la găsirea unei soluții pentru a rezolva această situație.

Două studente, Jeanny Yao și Miranda Wang , doar la 20 de ani, au descoperit o bacterie pentru care au obținut deja brevet, dar și o finanțare de 400.000 de dolari pentru a demara această cercetare. „Este imposibil să-i facem pe oameni să nu mai folosească plastic. Avem nevoie de o tehnologie pentru a distruge materialul, iar totul să devină biodegradabil”, a declarat una din studente, Miranda Wang.

Ce face de fapt ”bacteria minune”?  Mica bacterie este capabilă să transforme plasticul în CO2 și apă. Tehnologia poate fi folosită în două moduri: pentru curățarea plajelor și, de asemenea, pentru producerea de materiale row pentru îmbrăcăminte. Tot din perspectiva acestei idei, oamenii de știinţă au dezvoltat în mod accidental o enzimă mutant care distruge sticlele de plastic. Reacţia enzimei este atât de rapidă și eficace încât e nevoie doar de câteva zile pentru ca aceasta să înceapă să distrugă plasticul, comparativ cu procesul lent în care plasticul poate fi decompus în mod natural în oceane.

Mai mult de un milion de sticle de plastic sunt cumpărate în întreaga lume la fiecare minut. Aceasta înseamnă peste 16.000 de sticle în fiecare secundă. Cele mai multe dintre aceste sticle sunt PET-uri care se regăsesc în oceane și a căror biodegradare poate dura până la 400 de ani. Aproximativ 8 milioane de tone de material plastic sunt deversate în oceane în fiecare an. Reprezentantul Greenpeace, Louise Edge, a subliniat necesitatea adoptării unor măsuri urgente de a schimba sistemele de reciclare și de consum pe o scară mult mai largă. „Avem nevoie de schimbări de sistem pentru a reduce volumul de ambalaje plastice și a ne asigura că sticlele de băuturi din plastic sunt colectate și separate eficient”, a declarat Edge. „O enzimă singură nu poate să cureţe cantităţile imense de plastic și nu poate controla răspândirea poluării cu materiale plastice cu care ne confruntăm”, a concluzionat aceasta.

Cmentariile sunt închise

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Navigarea pe acest site reprezinta acceptul dvs. Acceptă Mai mult